Therapieën waarmee ik werk:
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een wetenschappelijke bewezen vorm van psychotherapie die zich richt op het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen en gedragingen die psychische problemen veroorzaken of in stand houden. CGT is gebaseerd op het idee dat onze gedachten, gevoelens en gedrag met elkaar verbonden zijn en dat veranderingen in deze gebieden kunnen leiden tot verbeteringen in de mentale gezondheid.
CGT kan worden gebruikt voor een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder depressie, angststoornissen, obsessief-compulsieve stoornis, posttraumatische stressstoornis, eetstoornissen en meer. Het helpt cliënten om destructieve gedachtepatronen te herkennen, ze uit te dagen en te vervangen door gezondere denkpatronen. Daarnaast moedigt CGT positieve gedragsverandering aan door middel van verschillende technieken, zoals exposuretherapie, ontspanningsoefeningen en probleemoplossende vaardigheden. CGT wordt gezien als de evidence based therapie voor veel aandoeningen.
EMDR
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing, wat in het Nederlands vertaald kan worden als "oogbewegingssensibilisatie en herverwerking." Het is een psychotherapeutische benadering die oorspronkelijk is ontwikkeld voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar het kan ook nuttig zijn bij andere psychische problemen en traumatische ervaringen.
EMDR maakt gebruik van een gestructureerd protocol waarbij de cliënt wordt gevraagd om zich te concentreren op een traumatische herinnering terwijl ze tegelijkertijd afgeleid worden door bepaalde bilaterale stimulatie, zoals oogbewegingen, aanrakingen of geluiden. Dit proces is bedoeld om de emotionele lading van de traumatische herinnering te verminderen en de herverwerking ervan te vergemakkelijken. Het uiteindelijke doel is om de traumatische herinnering minder verontrustend te maken en om de symptomen van PTSS, zoals flashbacks en nachtmerries, te verminderen.
Hoewel EMDR oorspronkelijk is ontworpen voor PTSS, wordt het nu ook toegepast bij andere psychische aandoeningen, zoals angststoornissen, depressie, en bij mensen die last hebben van andere traumatische gebeurtenissen, zoals mishandeling of verlies.